Tryk­teknikker og vask

Trykketeknikker og vask

Der findes mange forskellige trykteknikker og måder, de gerne skal behandles på efterfølgende. Som udgangspunkt bruger vi serigrafisk tryk, som også går under navnet silketryk blandt fagfolk. I serigrafisk tryk er der tre undergrupper, som skiller sig ud:

  • Gummitryk (plastisoltryk)
  • Vandfarvetryk
  • Transfertryk

Udover de tre tryktyper er det også muligt at få et fototransfertryk. Denne tryktype er ikke serigrafisk. Fototransfertryk kan kun trykkes på hvide stoffer (eller andre meget lyse farver) og har en meget lav holdbarhed på 8-10 vaske.

Vaskeanvisninger

Skal du vaske trykt tøj – både tøj fra os og trykt tøj generelt – er det en holdbar idé at huske at vende tøjet på vrangen. Det forlænger levetiden på trykket. Du skal også helst vaske tøjet på maksimalt 40ºC. Har du fået et fototransfertryk, må du IKKE vaske blusen ved maskinvask. Den skal vaskes forsigtigt i hånden.

Transfertryk må heller ikke tørretumbles, da tumbleren slider meget på trykket. Generelt anbefaler vi ikke at tørretumble tøj med tryk, da det giver unødvendigt slid på tøjet.

Gummitryk må ikke stryges. Andet tøj kan stryges forsigtigt med vrangen ud og gerne med et pergamentpapir/bagepapir mellem strygejern og tøj.

Gummitryk er den stærkeste form for tryk med den bedste dækkeevne. Skal du stryge dit tøj, er gummitryk ikke et godt valg, da trykket vil smelte og beskadige tøjet ved høje temperaturer. Trykket kan føles tykt, da farven er ovenpå tøjet. Gummitryk bliver også kaldt for plastisoltryk.

Vandfarvetryk tåler strygning. Derfor anbefaler vi det til brug på lyse skjorter. Vandfarven vil trænge ned i stoffet og vil stort set ikke kunne mærkes udenpå tøjet i modsætning til gummitrykket.

Vandfarvetryk har dog ikke så god dækkeevne, som gummitryk har, og lyst tøj tager meget bedre imod trykket end mørkt tøj.

Transfertryk er ikke et direkte tryk og foretages ved hjælp af et transferpapir. Papiret er specialfremstillet og lægges på det tøj, som skal trykkes. Tøjet bliver gjort klar ved opvarmning, hvorefter transferpapiret lægges ovenpå.

Transfertryk er meget fleksibelt ved placeringen af trykket, men vil ikke kunne holde så lang tid som de to andre serigrafiske tryk. Alle tre typer tryk vil blive efterbehandlet ved hærdning under meget høj temperatur.

Previous slide
Next slide